Ukoliko želite izmijeniti podatake bežičnim putem dugotrajnije rješenje je postavljenje i spajanje na infrastrukturu bržične mreže, koja zahtjeva dodatne uređaje koji se nazivaju pristupne tačke (eng. Access point). Pristupna tačka je uređaj koji prima i odašilje bežične signale iz računala na mrežu.
Da bi pristupna tačka ispravno funkcionisala, mora podržavati 802.11 standard koji je kompatibilan sa svim vašim mrežnim karticama. Na primjer, ako sve vaše kartice koriste 802.11g, pristupna tačka također mora podržavati 802.11g. Isto tako, ako su vaše kartice mješavina 802.11b i 802.11g, vaša pristupna točka mora imati ugrađen 802.11b/g.

Većina bežičnih pristupnih tački podržava i 802.11b i 802.11g, te vam tačkine postavke omogućavaju izbor između podrške za 802.11b/g ili samo 802.11g.

Ovih dana, samostalne pristupne točke su rijetke. Umjesto toga, većina bežičnih pristupnih točaka su multifunkcionalni uređaji i obično dolaze sa nekom ili svim od sljedećih značajki ugrađenima u sebi:

Switch

Gotovo sve pristupne točke implementiraju ethernet switch i nude više ( obično 4 ) RJ-45 utora.Ovo vam omogućava da miješsate bežičnu i žičanu konekciju u vašoj mreži. Kao samostojeći ethernet switch, pobrinite se da bežična pristupna točka podržava ethernet standarde koji su kompatibilni sa ethernet mrežnim karticama koje želite koristiti u vašoj žičanoj konekciji( kao što su Brzi Ethernet, Gigabitni Ethernet, ili 10/100).

Router

Većina bežičnih pristupnih tački dolazi sa već ugrađenim routerom. Ovo vam omogućuje da korisnicima dopustite pristup do interneta tako da se spoje na širokopojasni modem za spajanje na WAN port na stražnjoj strani bežične pristupne tačke.

Firewall

Većina bežičnih pristupnih točaka dolazi sa ugrađenim firewall-om, koji skriva vašu mrežu od interneta i sprječava nepoželjnim paketima dolazak do bežičnog uređaja.