Bilo da ste jednostavno postavljali bežičnu mrežu s drugim računarom, ili potpunu bežičnu mrežu sa pristupnom točkom, računar zatjeva bežičnu mrežnu karticu.
Bežična mrežna kartica je primopredajnik koji može prenositi podatke na mrežu te primati signale s mreže. Stopa po kojoj mrežna kartica procesira podatke i udaljenost od mreže na koju se možete spojiti ovisi o 802.11 stadardu implementiran u mrežnu karticu. Skoro sve bežične mrežne kartice koje se danas prodaju (ili su već instalirane u računar) su 802.11g, te podržavaju b/g , što znači da će neometano raditi sa 802.11b mrežnim karticama i uređajima.

Postoje 4 glavne vrste bežičnih mrežnih kartica:

Unutrašnja kartica

Jedan tip zajedničke bežične mrežne kartice je kartica kao interni adapter koju postavljate u slobodan utor u računaru. Većina računara danas koriste PCI sabirnicu, pa vam je potrebno nabaviti PCI mrežni adapter. Stražnja strana mrežne kartice obično sadrži mali otvor u koji ćete zašsarafiti antenu, bilo izravno ili putem žica koje vam omogućavaju da položite antenu kako vam odgovara da bi smanjili smetnje.

USB

Ako niste sigurni u istaliranje internih sklopova (a nema nitko u vašoj blizini da to učini za vas), možete i dalje imati wireless mrežu tako da u vaš računar spojite vanjsku mrežnu krticu putem usb utora. Kao i kod svih USB uređaja, nabavite USB 2.0 wireless karticu za optimalne preformanse. USB kartica se može spojiti direktno na USB utor, a neke čak dolaze i sa USB kablom.

PC kartice

Gotovo svi današnji računari dolaze sa već ugrađenim Wi-Fi-om. U nekim slučajevima, možete uključiti ili isključiti ugrađenu mrežnu karticu pritiskom na gumb (obicno označenim Wi-Fi ili WLAN).
Ako želite u svoj laptop ugraditi bržu verziju Wi-Fi-a, možete prikopčati USB bežičnu mrežnu karticu, ako imate slobodan USB utor naravno. Isto tako, svaki prijenosnik dolazi s najmanje jednim PC (ili PCMCIA) slotom za kartice, tako da možete kupiti te ugraditi PC (ili PCMCIA) bežičnu mrežnu karticu.

Mrežna kartica na matičnoj ploči

Nekoliko proizvođača sada nudi bežičnu mrežnu karticu ugrađenu direktno na matičnu ploču računara. Kartica je dodana na taj način da je utor na koji ste prišarafljivali antenu nalazi na stražnjoj strani računala, uobičajeno sa ostalim ugrađenim utorima, kao što su USB, FireWire, monitor i tome slično.