Wireless uređaji prenose podatke i komuniciraju s drugim uređajima koristeći radijsku frekvenciju (RF) signala koji je kao snop od jednog uređaja do drugog.
Iako su ti radio signali slični onima koji se koriste u komercijalne radio prijenose, one djeluju na različitim frekvencijama. Na primjer ako koristite bežičnu tipkovnicu i miša, imate RF prijamnik priključen na uređaj, obično na USB port na računalu. Tipkovnica i miš imaju ugrađen RF odašiljač. Kada pretisnete tipku ili pomaknete miš, odašiljač salje određeni RF signal. Taj signal prima prijamnik, te određena tipka ili pomak miša se prijenose u Windows-e, bas kao da je uređaj bio direktno spojen na računalo.

Radio primopredajnik je uređaj koji se može ponašati kao prijamnik i kao predajnik radio signala. Svi wireless uređaji kojima je potrebna dvosmjerna komunikacija koriste primopredajnik. U wireless mreži ( koja se naziva i wireless local area network [ WLAN ], još uvijek koristite mrežnu karticu, ali u ovom slučaju mrežna kartica dolazi sa ugrađenim primopredajnikom koji omogućava mrežnoj kartici slanje i primanje RF signala. Rezultirajući snop preuzima ulogu mrežnog kabela. Wireless mrežna kartica komunicira sa obližnjim wireless access point-om, uređajem koji sadrži primopredajnik koji omogućava uređaju da dalje prenosi mrežne signale. WLAN koji koristi access point-ove je nazvan infrastructure wireless network.

Šta je to Wi-Fi ?

Najčešća tehnologija wireless umrežavanja je wireless fidelity, koja je uvijek skraćena na Wi-Fi. Institute of Electrical and Electronics Engineers ( IEEE ) je ovoj mreži dodijelilo oznaku standarda 802.11. Postoje četiri glavne vrste : 802.11a, 802.11b, 802.11g te 802.11n od kojih svaki ima svoj vlastiti opseg i ograničenja brzine, kao što ćemo objasniti u sljedećem postu.