Komponente bežičnih mreža

Dana siječanj 10th, 2012, objavljeno u: Wireless advanced od strane Komentari isključeni za Komponente bežičnih mreža

Svaka jača mreža koja izlazi iz granica ureda ili stana sastojat će se u pravilu od ovih komponenti: Pristupne tačke (Access point, skraćeno AP) i Bežičnih mrežna kartica (Wireless NIC, skra
ćeno WNIC) kao aktivne te antena kao pasivne opreme.

Aktivne komponente

AP je uređaj koji služi povezivanju svih klijenata u jednu funkcionalnu mrežu. Može raditi potpuno odvojen od žičane mreže ali može i spajati žičanu sa bežičnom mrežom. Ako bi smo ga uspoređivali sa „standardnom“ mrežnom opremom mogli bi reći da je on u jednu ruku HUB za bežične klijente. Dakle on kontrolira promet u bežičnome mediju i bilo koja komunikacija između klijenata mora proći kroz njega.

WNIC je adapter koji služi za spajanje klijentskog računara sa AP –om ili drugim wireless adapterom. Zavisno od izvedbi može se spajati na USB, PCI, PCMCIA i ostalo. Često će se zbog jednostavnosti od ovakve jedne kartice napraviti takozvani soft AP. Dakle mada mu je glavna namjena da služi za povezivanje klijenata preko AP –a sa drugim klijentima, može se pojaviti i u ostalim AP modovima.

AP, ovisno o postavkama može biti u sljedećim modovima:
AP mod je osnovni način rada AP-a gdje je on centralna tačka na koju se spajaju svi ostali njemu dodijeljeni klijenti te tako njegovim posredstvom „komuniciraju“. Ovo je ujedno i takozvani Infrastrukturna organizacija (način) wireless mreže.
Most (Bridge) je mod u kojem spajamo dva udaljena segmenta preko linka između dva AP –a. Često se koristi kod većih udaljenosti dvije mreža da bi se povećala propusnost između ta dva segmen.
Klijent (Client) je mod u kojem se sa jedne strane u ethernet port spaja naš računar ili cijeli žičani segment, a s druge strane wireless klijent u njemu se spaja na drugi AP. Možemo reći da se zapravo ponaša isto kao i wireless mrežni adapter. Ovaj je mod uz AP najčešće viđen u W-LAN mrežama.
Most sa više tačaka (Multi-point Bridge) je mod u kojemu više AP –a stavljamo u bridge prema jednom centralnom.
Ponavljač (Repeater) je mod u kojem AP stavljamo kao „pojačalo“ drugog AP-a. On prima i prosljeđuje dalje sve što „čuje“ od njemu dodijeljenoga AP –a. Ovaj se mod i ne koristi tako često zbog smanjenja propusnosti mreže.

Pasivne komponente

Antene kao predstavnici pasivnih komponenata služe za pojačanje signala da bi se postigla veća udaljenost sa koje se mogu spojiti dva uređaja. Pojačanje se iskazuje kao pojačanje naspram dipola ili pojačanje naspram takozvanog „isotropic radiator“. Same antene možemo podijeliti kao omnidirekcionalne i usmjerene. Omni zrače u krugu od 360 stepeni dok usmjerene zrače u jednu stranu pod određenim uglom.